Digital utställning
Framtidens mat
– att reagera och agera.
Du ska nu få uppleva en digital version av vår framtidsprototyp. Den är menad till att provocera och väcka känslor och tankar och att stimulera till samtal. Forskning visar också att den som kunnat föreställa sig en framtid är bättre förberedd på den och mer benägen att göra medvetna val som påverkar vår framtid. Scrolla ner och försök leva dig in i dessa möjliga framtider- och kom ihåg - framtiden är ännu inte bestämd, utan något som vi skapar tillsammans.
I denna upplevelse får du besöka två alternativa framtider – scenarier där matkris råder och bristen på livsmedel påverkar samhället. Vilka beslut och handlingar har lett oss hit?
Året är 2035. Det svenska matsystemet och samhället har genomgått en radikal förändring. Tiden då vi själva kunde välja våra måltider är ett avlägset minne, ersatt av matransonering som styr vad vi äter. Mataffärerna är stängda – omvandlade till hårt bevakade lager utan tillträde för medborgare. Istället hämtar vi våra ransoner från anonyma paketboxar. Hur kunde det bli så här? Vilken mat finns att äta?
Klicka dig fram i vår tidslinje och se vilka steg som ledde till att krisen eskalerade.




Vad kan du äta i denna framtid?


Matranson för en person i en vecka
Denna matranson innehåller för lite mat och maten är framförallt till för att bidra med energi för överlevnad. I denna framtid upplever många att krisen bara drabbade oss, att vi inte är förberedda på den och att vi tvingas till beslut och en ny vardag.
Besluten vi tog 2025-2034 har lett till att mindre mat produceras och kan tas om hand i Sverige. Detta då vi inte har tagit hand om den odlingsbara marken, odlingsintresset, våra lantbrukare och producenter, inte heller våra pollinatörer eller den biologiska mångfalden.
Mycket av maten går också till spillo när man ej rustat sig för krisen gällande transport, elförsörjning, vattentillgång och insatsvaror. I denna framtid växer vår oro och bristsjukdomar blir ett alltmer betydande problem.
Exempel på vad en matranson i denna framtid kan innehålla
Året är 2035. Det svenska matsystemet och samhället har förändrats i grunden, men ur utmaningarna har en nya möjligheter vuxit fram. Tiden då vi själva valde våra måltider är visserligen förbi, istället ransoneras maten för att säkerställa att alla får sin del. Mataffärerna har stängts och omvandlats till trygga lager, medan vi hämtar våra ransoner från praktiska paketboxar. Det som först kändes olustigt har blivit en möjlighet – att skapa ett rättvist och hållbart matsystem som stöttar oss genom krisen. Hur lyckades vi hamna här?
Klicka dig fram i tidslinjen och se hur vi stärkt vårt matsystem och beredskap, trots att krisen eskalerade.




Vad kan du äta i denna framtid?


Matranson för en person i en vecka
Denna matranson innehåller mer mat och maten är färskare, mer tilltalande och mer innovativ. Vi har i denna framtid lyckats stärka vårt matsystem och beredskap. Detta genom att i tid ändra våra beteenden och matvanor och att satsa på våra företag samt på forskning, innovation och samverkan.
Mer mat produceras och köps lokalt, och vi har sett till att vi äter mer av den mat som vi producerar (minskat matsvinn). Vi har också tagit tillvara på det odlingsintresse och den odlingskapacitet som finns hos allmänheten och lyckats stärka förståelsen för och förhållandet till naturen hos nästa generation.
När maten är mer tillräcklig och när gemenskaper har stärkts, ser vi också att många delar med sig av sina skördar till de som behöver, utöver matransonerna. Kom ihåg, även denna framtid är möjlig.
Vilken framtid vill du ha?
Du har nu fått uppleva två framtider- en mer dystopisk och en mer utopisk. Med denna erfarenhet av framtiden kan du ha blivit bättre rustad inför framtiden. Kanske att chocken kommer bli mindre för dig när något väl inträffar eller utvecklas? Att du är förberedd, snabbare ställer om och blir mer kapabel? Kanske vill du även ta chansen att skapa mer av den framtid du vill ha? Förebygga den typ av framtid du inte vill ha?
Fyll gärna i vårt digitala formulär och dela med dig av dina tankar!
Mer om metoden
Mycket av det som gestaltas i denna prototyp och våra framtidsscenarier bygger på kunskap hos och samskapande med lokala politiker, kommunala tjänstemän, odlare och lantbruksorganisationer. Vi har utgått från etablerad metodik, bland annat inom området strategisk framsyn. Vi har också kartlagt Södertäljes nuvarande försörjningsgrad (mängden mat som produceras sett till befolkningens energibehov) och analyserat hur kommunen använder sin mark och vilken mat som produceras.
Södertäljes odlingsstrategi och livsmedelsförsörjningsstrategi har bidragit till nulägesanalysen liksom intervjuer med personal från naturskolan och experter inom exempelvis teknik. Därtill har vi undersökt globala trender och så kallade svaga signaler, hur de skulle kunna komma att påverka vår framtid. Slutligen har vi fokuserat på design, prototypande och kommunikation för att skapa en effektfull upplevelse för dig som besökare, för att fånga upp just dina åsikter och tankar.